Alla inlägg den 20 mars 2013

Av Liselott - 20 mars 2013 20:01

Vad händer egentligen? Inte mycket. Vi är inne i en mindre aktiv period, men vi är inte stillasittande för det. Bara så svårt att skriva om något nu när det är samma ältande hela tiden vi tränar på och då är det svårt att variera sina ord i bloggen. Nu ska jag göra ett litet inlägg som sammafattar den senaste tiden. Tråkigt, men jag vet inte vad jag ska skriva annars. (Fniss).


Om jag ska börja med lydnaden så har det äntligen lossnat som det känns nu. Det vi haft problem med är fria följet och fjärren. Fria följet är bara att nöta på med det vi gör, alltså leda och föra med godis så hans sättande blir raka. Och att han ska bli så följsam som möjligt i alla gångarter.

Fjärren har varit ett problem hela vintern och det har inte hänt något framåt på länge. Tills förra veckan då jag och Britt-Marie tränade ihop och hon kom med ett jättebra tips som jag använt mig av och även utvecklat lite. När jag lagt en boll bakom honom för att dra honom bakåt så har han blivit sned i stegen istället. B-Ms tips var att lägga tre bollar bakom så han inte vet vilken han ska ta. Hurra vad bra! Det har hjälpt jättebra.

Sen har jag utvecklat detta lite till så nu lägger jag honom inne i hundgården framför tröskeln som stopp framåt, och så lägger jag bollar eller godissök bakom så är han "inramad" och oj vilka fina skiften jag fick idag. Och då har jag även flyttat mig ifrån honom mer och mer också. Nu är det bara att träna på.

Innan varje promenad, eller efter varje promenad, eller båda gånger så tränar vi ett eller två skiften och sen inget mer. Nu springer Spex till hundgården för att han vill träna. Det är väl godiset som lockar, men det känns bra att han tycker det är roligt. Ett bra första steg. Så skönt att det börjat lossna. Hoppas bara han gör det lika bra då vi tar bort stoppet framför, men det återstår att se. Nu nöter vi vidare på detta när det fungerar så bra som det gör. Kul är det iaf och det är huvudsaken just nu.


Och i jakten har jag hittat två riktigt goa träningskamrater i Marie och Gunnar. Labbefolk, men vad gör det?!?!? :))

Vi försöker träna ihop en gång i veckan och hittills har det bara blivit två gånger, men imorgon ska vi träna ihop igen. Dom kommer med mycket bra tips och idéer om träning och jag till dom. Vi har ju tränat för olika folk och med olika folk så vi hjälper varandra väldigt bra som det är nu. Och för Spex är det kanon att träna med en tik och en hane som han inte träffat så ofta.

Det vi tränar mest i jakten är dirigeringar, eller linjetag som han inte ska vika av ifrån. Han gör det efter x antal meter och jag vill att han ska gå ut rakt tills jag säger annat. Nu har vi fått jättebra tips av Marie som passade mig och lille mannen bra som vi tränat på idag och det gick riktigt bra. Han börjar få självförtroende också och det är det jag är ute efter, men det ser bra ut så här långt. Vi tränar även mycket på "ut-kommandot", rakt ut båkåt vilket jag förstår att han inte kan, eller har kunnat någon gång, men nu ska vi nog få till det. Roligt är det iaf.


Det är svårt att vara i Elitklass i både jakten och lydnaden. Båda tar tid och båda kräver rätt så mycket så det är svårt på många sätt och vis att träna på. Jag har en gång sagt att jag aldrig skulle träna jakt och lydnad på samma dag, men som det är nu så gör jag det för att hinna träna på allt och för att det inte ska bli för tradigt och tråkigt för oss båda två. Det funkar ju faktiskt så jag får ta tillbaka det.


Det jag ser fram emot mycket nu är att åka och träna för Jens med Annika och Impa nästa vecka och jag hoppas att väder och vind inte ska ställa till det. Hoppas hoppas att det blir av för det skulle vara så roligt att få träffa Annika och Impa och att träna för Jens för att se vad jag tycker om honom som jag inte vet något om alls. Spännande!


Och sen måste jag berätta att Spex mamma Toppa är första tollare att få ett Bruksavelsdiplom. Stort grattis till det Annika och Helen. Det innebär att Toppa har avkommor som meriterat sig till vissa poäng som ger diplomet och då handlar det om vad rasen är gjord för. I detta fallet så är ju Tollaren en retriever så det är jaktprov och utställning det handlade om. Spex bidrog med 4 poäng och övriga med 3 poäng. Tack vare Spex 1a pris i Elitklass Tjp så blev det 4 poäng. Så roligt att få bidra med detta till Agrosofens kennel och vilken merit till Toppa. Härligt!


Nästa helg ska jag och Spex vara hundvakter till Maja Flatt. En arbetskamrats hund. Hon har bara träffat oss en gång så jag hoppas att hon inte kommer sakna sin flock för mycket. Maja ska få följa med till Eskilstuna när vi ska träna för Jens, men hon tycker om att åka bil då det ska inte bli några problem. Det ska bli kul att ha Maja här och jag vet att Spex också tycker det.


I morgon åker vi till Skulltorp för att träffa rehabChristin ännu en gång. Det ska också bli roligt. Tror att det är sista träffen på ett tag och sen är det upp till oss att träna på egen hand. Och det ska vi göra för att bygga muskler på Spex.


Det var en del ändå. Efter vi träffat Jens så ska jag bestämma om vi ska ut på B-prov eller inte i vår. Ska bli spännande att höra vad han tycker om oss.


Ha det bra alla! Det ska vi ha.

Ovido - Quiz & Flashcards