Alla inlägg den 28 januari 2015

Av Liselott - 28 januari 2015 22:32

Spex har haft lite ont i ryggen, tror jag, så jag ville kolla upp honom. Nu är han genomgången från topp till tå och han är kärnfrisk. Han är röntgad i ryggen, höfterna och tassarna och allt är ok. Ingen artros eller något fel där inte. Alla blodprover är bra, vi har tagit ANA-prov (tollarsjuka) och det var inget att anmärka på alls. Prostatan är kollad med ultraljud och den såg väldigt normal ut. Hjärta och lungor låter som dom ska. Det enda veterinären hittade var en lätt stukad tå, men ingen behandling behövdes utan den skulle läka ut av sig självt. 


Det Cristine på Husaby Rehab hittade var att han är olika musklad på bakbenen, det skilde ca 3 cm i muskelmassa och det kanske är orsaken till att Spex har vänt sig om och "gnagt" lite i midjan. Han kanske har felbelastat ett tag och fått lite ont i ryggen. Som veterinären sa så har ju hundarna redan kryckor med sig, alltså de har ju 4 ben som stöttar och blir det någon gång något fel så använder dom bara tre ben och det kan bli en ovana. Så är det nog för lille mannen, han är ju lite bekväm av sig också så han har "glömt" att använda sitt högra bakben ibland och låtit det vänstra jobba hårdare. Så gör ju vi människor så varför skulle hundarna göra annorlunda. VI är ju höger- eller vänster hänta och som Erika sa efter en föreläsning hon varit på så kan hundarna vara höger-eller vänstertassade bak eller fram.


Vad göra åt detta då? Jo, rehab för Spex. Både hos Christine på Husaby hund och rehab hemma. Hos Christine får Spex gå på rullband i vatten 1 gång i veckan, och hemma får han stå och gå på en halvt uppblåst luftmadrass, gå över kavalettihinder och gå balansgång. Nu har vi fått lite mer övningar att göra hemma som att gå och jobba i terrängen på ett visst sätt så det ska vi börja med till helgen. Han sköter sig exemplariskt och det går fort fram för honom så jag är nöjd. Det känns bra att göra något för att förebygga framtida skador, och jag vill ju att han ska hålla i många år till. Vi har ju så roligt ihop, jag och lille mannen. 


               

Han måste hålla ordning på Christine också. Han kämpar på bra Spex och vi behöver inte åka dit så jättemånga gånger till. 


Tänk om man skötte om sig själv lika bra som man sköter sin hund. 






Ovido - Quiz & Flashcards