Alla inlägg den 12 juni 2012

Av Liselott - 12 juni 2012 15:00

Stackars Spexen. Han får träna väldigt mycket nu, men det blir en period för att senare ta en vilopaus och smälta in allt vi har tränat på nu. Vi har ju semester så det är bäst att passa på när man hinner och även hinner att utveckla det man tänkt på och det man tränat på för att se förbättringar.


I söndags tog vi oss till sjön Vristulven för att bara ha roligt vid vattnet, och det hade vi också. Jag började med ett sök med bollar där han fick se när jag med bollkastarens hjälp kastade ut bollarna. Sen flyttade vi oss till en ny plats. Bollarna låg både på land och i vattnet. Sen skickade jag honom och han tyckte att det var görkul att hämta bollar. Han gav sig även frivilligt ut i vattnet efter dom och det vill inte säga lite när det gäller lille mannen och vatten. Han hämtade in 6 av 8 bollar. Sen fick jag ta och dirigera honom ut till de två sista bollarna i vattnet. Det gick jättebra.


Efter detta så skickade jag ut honom i vattnet i tomme för att sen kaskta boll över huvudet på honom för att ge belöning för att han gått ut på mitt kommando och det gjorde vi några gånger. Jättekul! tyckte Spex.


Sen gick vi en sväng bara för att se vart en stig tog vägen och vi hittade på lite övningar utmed vägen. Det var en jättefin stig och det kändes som om den gick runt hela sjön, men det hann vi inte testa idag. Skulle säkert ta en hel dag att utforska hela stigen. Kanske skulle göra det någon gång. Hm. Vi var ute i ett par timmar och bara hade det mysigt och skönt. Sen åkte vi hem.


Så måndag. Blev inget gjort på hela dagen. Jag tog upp två ände, en kråka och en duva på morgonen för att träna med och på kvällen la jag ut dom på ängen här hemma som ett stort sök. Innan vi började söka så tränade jag lite ruta á la elitklass lydnad och Spex börjar tycka att det är roligt att först springa till konan och sen till rutan. Det körde vi några gånger från både höger och vänster och det gick jättebra för oss som är nybörjare. Kul!


Sen söket. Också jättekul. Han gick ut och sökte bra och med bra tempo hela tiden. Matades något i slutet och jag fick skicka honom en extra gång då han kom in tom, men han sprang glatt ut igen och kom in med alla 4 fåglar snabbt och bra.


Därefter tog vi fram bollkastaren med tanke att kasta bollar, trippelmarkeringar. Han måste ju börja träna upp minnet för vem vet vad som kommer i Elitklass Tollingjaktprov. Detta gjorde han också bra. Han mindes väldigt bra alla gånger jag kastade tripplar.

VI höll på en timma ungefär och sen var vi nöjda.


Idag tisdag, så tränade vi vatten med Ulla-Britt och labbarna vid Århult. Än en gång är jag väldigt nöjd med lille mannen, men upptäckte en sak som vi måste träna mer på. Vid söket på land så ville han inte gärna komma in till mig när han plockat fågel och jag har altlid trott att det berott på konkurensen från en annan hund, men idag stog bara U-B bakom oss så det måste ju vara människor också. Hm. Det får vi träna mer på, massa mer på.

Annars så gjorde han söket bra. Jag fick gå ut och se vad han gjorde en gång när han inte kom in och då stog han där och undrade vad han skulle hitta på. Anden hade han hittat så det kändes bra att "komma åt honom" i den situationen. Skithunden!


Vid vattnet, som vi var på en ny plats idag. En jättebra pöl precis vid stora sjön där det fanns många olika möjligeheter till variation i träningen. VI tränade vattendirigeringar och mrkeringar och Spex gjorde det mesta bra. VI måste träna mycket mer på att han ska ta mina tecken och det är väl bäst att träna på land. Han gör det mesta bra, men det kan förbättras mycket.


Sen kastade U-b en dubbelmarkering som han tog den första bra och när han simmade ut på nr 2 så kastade hon en störningsmarkering en bit ifrån. Då sa jag "den är nej" och då vände han och kom in. Jag bråkade inte med honom, utan skickade ut honom på nytt på dubbelmarkering nr 2 och det gick fint. Sen fick han gå på störningsmarkeringen och så kom den också in.


U-B tyckte att han behöver simtränas så jag ska få låna hennes flytväst till hund och så ska vi träna Spex på att få upp baken i vattnet så kanske det inte blir så tungt att simma för honom. Att hanhittar rätt sim teknik. Vi måste iaf försöka.


Sen hem och så var vi slöa båda två. Nu vilar vi till imorgon kväll då vi åker till Henrik och Cecilia och tränar jakt hemma hos dom. Ska bli kul.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards