Alla inlägg den 13 maj 2014

Av Liselott - 13 maj 2014 21:30

Vad ska man säga. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva egentligen, för jag är ine riktigt överens med bedömningen domaren gav oss. Men domaren dömer och det är inget att säga om det för det är så an tycker, men det kändes inte bra efter provet när han säger att vi får ett pris med flera böjar på. Även min parkamrat fick det och det är nog därför som det känns så fel att Spex "bara" fick ett 3e pris. Vi gick absolut inte för ett första pris, men ett andra tyckte jag nog att vi var värda. Jag tar det från början.


Vår parkamrat var en ung labbetik som gick sitt första Ökl prov och matte var jättetrevlig. Även hunden gillade jag och en sån hund skulle jag gärna träna själv med. Men hon var ung och med det mycket livlig.

Vi hade startnummer 4 så vi fick börja med att vänta på vår tur när labben var ute på söket. 7 vilt skulle plockas in och efter 4e eller 5e skicket så sköt dom ett skott och kastade en fågel ut i sökrutan som föraren skulle hämta när hunden satt kvar. Sen skulle dom söka efter ytterligare två, eller tre vilt. Nåväl, vi fick sitta och vänta passivt på vår tur.


När labben var klar så var det vår tur att börja med två markeringar med skott på land. Jag trodde inte att Spex hade markerat nr två, men det hade han och det gick fint. Han var tyst också genom hela provet, som skönt var.


Sen lång transport till ett linjetag som låg ca 50 m bort där viltet låg upp för en slänt som hundarna hade svårt att gå rakt fram upp på så man fick vinkla om dom för att dom skulle hitta viltet, och Spex gick jättebra och hittade fågeln.


Därefter ner till vattnet. Spex fick ett skott och så skulle han börja med en vattendirigering. Viltet låg lite åt vänster över en vik, ca 53 m bort. När jag skickade i Spex så började labbetiken trassla runt fötterna på sin matte, vilket inte var första gången det här provet och matte blev lite högljudd, så Spex stanande upp och kollade vad som hände egentligen, men jag fick honom att arbeta vidare. Han simmade rakt över viken och jag lät honom göra det. När han kom upp på andra sidan så var det lätt att dirigera honom till fågeln. När han kom till området så stog det en hink på en bänk med fågel i och Spex kollade upp den innan han hittade fågeln som låg i vattenkanten. Efter oss så flyttade dom på hinken. Hm! Han simmade tillbaka med fågeln och lämnade av fint i hand ca 4 m upp på land, samma ställe som vi fick skicka ut och dirigera ifrån. Vi fick inte gå till vattenkanten och styra våra hundar, utan skulle stå kvar där vi stog.

Sen fick labbetiken dubbelmarkeringar på vatten. Sen bytte vi plats så det blev labbetikens tur att ta vattendirigeringen och Spex fick dubbelmarkeringen på vattnet. Första markeringen inga problem. Jag fick blåsa stopp en gång i början för han ville ta landvägen, men jag fick i honom i vattnet utan större bekymmer och han hämtade hem truten. Markering nr två hade han glömt, men han visste åt vilket håll han skulle och sprang landvägen ditåt. Domaren ville ha i hundarna i vattnet och det är typiskt honom att lägga något så att land drar, men han vill testa hundarna på detta viset så då är det så. Det har vi svårt för och så är det bara. Jag fick dirigera Spex för att hitta truten, men han hittade den och kom och lämnade den snyggt i handen.


Sen transport igen till labbetikens linjetag. Vi satt passiva. Kommer inte ihåg om dom klarade den eller inte. Sen lång transport tillbaka till söket och nu var det Spex tur att söka. 7 vilt skulle in. Sökrutan låg i en lång slänt och den var jättetrevlig. När han kommit in med 5 vilt så sköt dom ett skott och en fågel kastades ut i rutan. Jag satte Spex och gick och hämtade kajan och så skickade jag Spex ut i rutan igen. Han kollade naturligtvis av legan där jag hämtat fågeln, men sen sökte han ut igen och fann fågel nr 6. När jag skickade honom på skick nr 7 så var inte tempot lika högt, men han sökte ut och fann tyvärr inte någon mer fågel.


Det sista satt vi passiva under labbetikens dubbelmarkering på land. Det jag blev mest besviken på under detta prov var att vi fick ett 3e pris, ok då att vi fick det för domaren dömer, men att labbetiken också fick det sved. Hon trasslade runt fötterna på sin matte, fotgåendet var inte bra, matte var ljudlig för att hålla ordning på sin hund och labbetiken var framme hos Spex ett par gånger och ändå fick hon också ett 3e pris. Det kändes och känns orättvist när Spex ändå skötte allt så bra. Men så är det och jag kan inte göra något åt det. Vi kommer igen till hösten för nu återgår vi till lydnaden ett tag.

Ovido - Quiz & Flashcards