Alla inlägg den 5 augusti 2012

Av Liselott - 5 augusti 2012 21:08

Jo, så var det. Vi hade kvalificerat oss till Elitklassen genom att få två första pris i Ökl så vi fick vara med i Eliten. Härligt kul har det varit. Man har funderat massor på hur ett upplägg i elitklassen kan se ut och nu har man sett ett. Det var rörligt, snabbt, jaktlikt och roligt upplägg mellan två "pölar". Ska försöka att återge hur det såg ut för mig och Spex från vår vinkel. Hoppas minnet inte sviker nu. Sä här var det;


Vi hade startnummer tre. Ett bra startnummer för då han jag se 1 och halva 2. Vi värmer aldrig upp särskilt mycket utan en lite kisserunda och så kör vi. Detta har fungerat bäst hittills. Så även idag.

Först ansmygning mot första gömslet. Gick bra. Spex är yvig, men jag låter honom vara lite yvig för att inte dämpa honom. Tollingen, ca 5 eller 6 ggr gick bra. Spex höll ögonen på skytten för därifrån kommer allt det roliga. Vid sista tollingens ingång kom ett skott och skytten, Petter, var så duktig så att han träffade två fåglar på ett skott. :) Alltså linjetag till samma ställe två gånger. Änderna låg lurigt utmed vattnet där vattenkanten buktade lätt innåt så att få en rak linje var inte lätt. Det var hög vass innan målet. Första skicket så gick Spex i vattnet, fråga mig inte varför, men antagligen mitt fel. Sen fick jag honom rätt och han kom in med första anden och sen andra för då visste han ju att det låg en till där ute på samma ställe nästan. Skönt! Vi var på gång.


Sen fotgående till sökrutan där den tidigare jakten på morgonen fällt flera vilt som nu skulle plockas in. Två änder tog Spex in snabbt. När han var på väg in med and nr två så kom det en gås som Petter sköt och det landade i vattnet en bit bort. Spex stannade upp, tittade på markeringen och kom sen in till mig med anden. Sen linjetag ut till gåsen. Gick fint. När jag skickat honom fick jag gå efter för att hjälpa upp Spex ur vattnet efter att först tagit emot gåsen.

Bra!


Sen fotgåenden till nästa gömsle vid nästa tjärn. Ca 50 m, tror jag. Och så ca 20 tollingar åt båda håll med paus emellan. Sen två skott där först en markering föll och sen var det en dirigering på nästa and.

Markeringen inga problem. Jag skickade Spex från höger sida gömslet. Vi hade en karl som kunde kasta långt och var superduktig på det han gjorde.

Sen dirigeringen. Hm, här var jag inte nöjd efteråt. Jag ställde mig på vänster sida gömslet och gjorde precis som jag brukar på träning och Spex gick iväg. Tre gånger fick jag trycka ut honom innan han gick i vattnet, men så gör han alltid på träning också. Han tog riktning mot målet fint till en början, men så drogs han åt markeringslandningsstället och jag försökte först att rätta till honom, men han fick söka av först. Sen trodde jag att jag skulle kunna dirigera om honom, men inte då. Han lyssnade inget vidare på mig och stoppsignalen kunde han inte idag. Jag fick iaf över honom på andra sidan och upp på land. Sen lyssnade han på mig. Nu kunde jag dirigera honom åt vänster ca 30 meter ? och han hittade anden. Ok, tänkte jag, inte snyggt, men domaren Anders ville ju först och främst ha in viltet, och det fick han ju nu. Spex gick till stället han gick upp på från vattnet och gick i och simmade till mig. Vad bra att han inte tog landvägen utan simmade. Lite plus till oss.


Sen tillbaka till söket där allt vilt inte var inne än. Tre änder kvar. Detta fixade Spex bra. Han höll tempot i myrmarken, hade bra grepp och sprang in till mig med fina avlämningar hela provet igenom. Vid sista anden så ställde han sig och tittade på mig och undrade om han verkligen skulle ta den här, men han fick ingen hjälp av mig och då tog han den och kom in. Gött! Vi hade genomfört ett elitprov och jag var nöjd över lille mannens arbete. Fast vattendirigeringen kunde gått mycket bättre.


Vi fick ett första pris och HP skulle domaren fundera över. Hurra! Vi lyckades. Det trodde jag aldrig, men vi gjorde det. Snacka om att vara stolt över sin hund. Han är ju hur duktig som helst min lille mannen och helt underbar att jobba ihop med. Nu ska vi fokusera på nästa prov om en vecka på specialen. Men då är det ett nytt prov, nya domare och på ny mark. Allt kan hända. Men vi har iaf ett första pris i Sveriges första Tjp ELitklass och jag är så stolt och glad över vår insats. Hurra!

Ovido - Quiz & Flashcards