Alla inlägg den 9 september 2012

Av Liselott - 9 september 2012 19:15

Så har jag och lille mannen gått vårt tredje elitklassprov i Tolling och jag är så jättenöjd. Trots ett tredje pris så är nog detta vårt bästa prov hittills. Fast jag har ett första pris sedan tidigare från vårt första elitklassprov i Ockelbo så är ändå detta provet vårt bästa. Konstigt, kanske ni tycker, men jag är så nöjd med hans inställning, glädje och attityd. Spexen hade en väldigt trevlig inställning idag och det värderar jag högt.


Så här var provet. Först ansmygning till första gömslet emellan träd ner till vattnet. 6 tollingar, sedan ett skott som var en bom så inget att hämta här alltså. Spex var tyst, men tyckte det var konstigt att det inget hände efter ett skott. Här började han ladda vid fotgåendet. Konstigt att han aldrig går bra vid foten när vi går prov för Monika Andersson som verkligen vill ha ordning och reda runt fötterna. Idag var han så på klorna så han låg långt före mig.


Ner till gömsle nr 2 där vi tollade 18 gånger med passivitet emellan. Här fick vi själva styra upp det. Sen ställde vi oss på vänstra sidan av gömslet och sen kom det en trippelmarkering på vattnet. Spex markerade alla tre änder när de föll, men han var het idag så vid sförsta skicket så kom det ett startskall. Hm. Gör han aldrig annars det heller. Men tydligen idag.

Han gick fint ut på sista markeringen och kom in med den. Den låg på blankvatten ca 40-50 m ut. Sen tog han kast nr 1,som låg i tät vass. Han började att gå i vattnet, men gick sen upp på land. Sen hörde man hur det prasslade i vassen, men jag såg honom inte utan det var bara att att lita på att han letade och fann den. Och det gjorde han. Kom fint in med nr 2. Snygga avlämningar hittills. Så and nr 3, markering nr 2. Den hade jag glömt vart den låg så här var jag inte något jättebra stöd precis. Jag riktade honom mot området jag anade att den landat och så skickade jag iväg honom. Domaren Monika ville inte att vi skulle dirigera ut dom, utan hunden skulle själv få välja område för att se om han hade markerat anden eller inte. Spex hade gjort det, men inte till 100%. Han gick upp på land och så försökte jag hjälpa honom lite. Han letade sig fram till anden och så kom han in med and nr 3. Pust, nu var trippeln gjord iaf och alla änder kom in. Skönt!


Sen transport igen. Nu kom det ett skott under transporten och så föll det en markering i vattnet ca 15 m ut. Spex markerade och hämtade in den lätt. Ytterligare en fin avlämning en bit från vattnet upp på ett litet berg.


Nästa "station" var en vattendirigering förbi ett närsök som låg precis vid vattnet. Jag hade bara i huvudet att trycka honom förbi närsöket och det blev väldigt nära vattenkanten han fick gå så han drog sig upp på land i vassen längre fram, men jag fick honom förbi närsöket. Först strulade han när jag skulle ha i honom i vattnet på dirigeringen för så drog han åt vänster på land så jag fick blåsa stopp och skicka om honom. Då gick han rätt sen. Han hann bara ett par meter och lyssnade på min stoppsignal.

Han försvann in i vassen och upp på land och så såg jag honom inte. Ändå så tryckte jag honom med "UT" för jag tyckte jag såg vart han var där vassen rörde sig. En chansning, men det gick. Han dök upp på land bakom anden så jag fick blåsa inkallningssignal och så söksignal och så försvann han igen. Till slut kom han iaf med anden, vattenvägen, och jag fick den fint i hand.


Därefter var det närsöket där det låg 2 gäss. Spex gick ut fint, men sprang lite för långt så jag fick stoppa honom och dirigera honom rätt. Han hittade gås nr 1 och kom in fint med den. Gås nr 2 kom också in fint i hand. Skönt! Då var det också gjort.

Sen en lång transport till sökrutan som låg längre upp i skogen. Här skulle först 4 änder hämtas in och det gjorde han glatt och med fart och snabbt. Han var pigg idag och hade verkligen en härlig attityd. Han sökte med "stil och fart" som domaren Monika sa bakom ryggen på mig. Jag hörde ju vad hon sa till skrivaren och det var lite jobbigt att stå och höra på. Allt var inte positivt, tyvärr, men jag försökte koncentrera mig på Spexens arbete och koppla bort rösterna i bakom mig.

När han kom in med and nr 4 så small det ett skott under inleveransen. Sen var det dirigering på land ca 50 m. Svårt att uppskatta avstånd, tycker jag. Här gick det bra att få honom rätt och han kom snabbt in med anden. Ännu en fin avlämning.

Sen tillbaka till sökrutan för att hämta in de två sista änderna. Nr 5 hittade han fort, men den sista anden så drog han iväg så att jag fick blåsa tillbaka honom. Han sprang nästan över den sista anden nrä jag kallat in honom och jag tror inte att han markerade anden när han sprang förbi. Domaren tyckte inte det iaf och det är huvudsaken. han fick in sista anden till slut och sen var provet över. Vi hade hållt på i ca 45 min och Spex verkade ff pigg. Vad skönt att han orkar ett helt elitprov fysiskt orkar att hålla ihop mentalt. Jag var jättenöjd med honom.


Det blev ett tredje pris pga att han inte hade ett bra fotgående, hade ett startskall vid trippelmarkeingen, att han inte gjorde en bra igång i vattnet vid vattendirigeringen och att han arbetade lite för självständigt vid vattendirigeringen. Nu ska vi träna vattenigångar, vattendirigering och fotgående efter skytt. Men inte så mycket innan Halmstadsprovet utan mer till nästa år. Jag vill inte förstöra hans glädje utan att vara rädd för att dämpa honom för mycket, utan det satsar jag på till nästa år. Då är han ännu med stark i psyket och ett år äldre. Han är ju bara 4 år än så han kan få mogna lite till. Lille mannen.


Här nedan kommer lite foton från provet vid sjön Läfsen, som Frida Forsberg, Kennel Minvilda tagit. Stort tack för fotona Frida. Hon har många foton i sitt Tollargalleri. Finns många fina bilder på fina hundar.


 

Spex vid trippelmarkeingen. Han är på helspänn, kan man säga.


 

Den jätteskojige skytten Petter.


 

Spex kommer in med enkelmarkeringen vid vattnet.


 

Jag lämnar över en and till domaren Monika Andersson.


 

Och Frida tog ett nytt foto på Spex till hennes tollargalleri.


Ovido - Quiz & Flashcards